Hogyan válassz minőségi vászonképet?

Számos egyedi vászonkép nyomda áll a rendelkezésedre, hogy a legfontosabb pillanataidat megörökítse, de nem tudod mi alapján válassz? Mutatjuk.

TL;DR

Ha a mai viszonyok között lehető legpontosabb, legtöbb színnel rendelkező vászonképet keresed, akkor hozzánk hasonlóan, Canon ImagePROGRAF 12 színes vászonkép nyomtatót használó nyomdát ajánlunk. Ha a színek helyett a teljes vízállóság és súrolhatóság az elsődleges szempont, akkor helyettünk az Epson eco-solvent technológiáját javasoljuk.

Ha fényes, vagy irányított fényekkel nem rendelkező helyiségben helyezed el a képet, akkor inkább matt, de maximum félfényes vászonra dolgozó nyomdát válassz. Végül pedig mindig legyen gyanús, ha egy vászonképnyomda takargatja, hogy milyen anyagokat és technológiát használ.

Nyomat és színek

A vászonkép nyomat és a színek minőségét elsődlegesen a nyomtatási technológia és a vászon minősége határozza meg. Vászonkép nyomtatására számos nyomtató és technológia áll rendelkezésre, azonban a ma legnépszerűbb nyomdák nagy valószínűséggel az alábbi nyomtató típusok egyikét használják a nyomatod elkészítéséhez, amelyek közül mi egy 12 színes, Canon ImagePROGRAF PRO-4100-al nyomtatunk.

Canon ImagePROGRAF PRO

8-12 színes

Beltéri, művészeti felhasználásra tervezve

Nedvességálló, de nem súrolható

Epson eco-solvent nyomtatók

8-10 színes

Elsődlegesen kültéri felhasználásra tervezve

Vízálló, súrolható

 

HP Latex nyomtatók

7-9 színes

Kültéri felhasználásra tervezve

Vízálló, súrolható

Technikailag és felbontásban a fenti három típus mindegyike tökéletes vászonképek nyomtatására, ugyanis a kép szabad szemmel látható élességét a legtöbb esetben a felhasznált fotó és a nyomtatás beállításai fogják meghatározni. Szerencsére a nyomtatás beállításain nem tapasztalunk kontár munkát a hazai piacon, ezért hacsak nem vagy nagyon vájtszemű, esetleg profi fotós, akkor az élességet tekintve nehezen tudsz mellélőni, bármelyik vászonkép nyomdát is válaszd. Ha pedig rossz minőségű képet töltenél fel, ahogy szinte mindenki, úgy mi is szólni fogunk neked és megkeressük a legjobb megoldást.

Akkor miért fontos a technológiák ismerete? Mert a színekben és az elkészült nyomat tekintetében nagy különbségek vannak a nyomtatók között

Színek

A vászonképed színeit a vászon minőségén kívül, a használt nyomtató színtere határozza meg. A három legelterjedtebb vászonkép nyomtatató típus technológiája, három különböző színtér lefedését célozza meg.

Canon ImagePROGRAF PRO

8-12 színes

99% Pantone + részleges RGB lefedettség

Epson eco-solvent nyomtatók

8-10 színes

99% Pantone lefedettség

HP Latex nyomtatók

7-9 színes

CMYK lefedettség

Az alábbi ábra jól szemlélteti, hogy a három színkeverési modell közül az RGB színtér lefedettsége a legnagyobb a látható színek között, míg a CMYK színtéré a legkisebb. Ebből adódóan a CMYK színtérrel dolgozó nyomtatók nem nevezhetőek a legideálisabb választásnak, ha minőségi vászonképet keresel. Ezért a HP Latex nyomtatót inkább kültéri munkákhoz, reklámdekorációhoz, például molinó készítéshez ajánljuk. Ahhoz viszont kifejezetten.

Az Epson eco-solvent nyomtatók által használt Pantone színskála meglehetősen jól megközelíti az RGB lefedettségét és néhány esetben meg is haladja, azonban ha a fotód sok piros, zöld vagy kék árnyalatot használ, RGB színekkel kiegészített rendszerben dolgozó vászonkép nyomdát ajánlunk.

Az RGB színeket digitális eszközök használják, azok eléréséhez nem elegendő csak a természetes fény, ahhoz a digitális eszközökön használt megvilágítás is szükséges. Jelenleg azonban a Canon ImagePROGRAF PRO, RGB színekkel kiegészített tintái – valamint a Magyarországon egyelőre nem használt Epson SureColor 12 tintás nyomtatói – tudják a legvalósághűbben megközelíteni az RGB színteret. Éppen ezért mi nem is fogunk neked nyomtatás előtt nézőképet küldeni, mert a színek szabad szemmel láthatóan közel ugyanúgy fognak megjelenni a vásznon, ahogy azok egy jól kalibrált képernyőn jelennek meg.

Ezzel szemben, ha eco-solvent vagy latex technológiát használó vászonképet rendelsz, mindig ellenőrizd le a kapott nézőképet, mert a kizárólag Pantone vagy CMYK színtérben nem található színek a feltöltött képedhez képest máshogy, sokszor fakóbban fognak megjelenni a vásznon, ahogy azt az alábbi kép is szemlélteti.

Vászonképek színeinek minőségi összehasonlítása

Canon ImagePROGRAF PRO-4100-al (balra) és Epson eco-solvent nyomtatóval készült (jobbra) vászonkép.

Nyomat

A különböző technológiákhoz használt tinta a nyomat két további tulajdonságát is befolyásolja, a vízállóságot és a tartósságot.

Vízállóság

Mivel a fenti Epson és HP technológiák elsősorban kültéri anyagok, főként reklámdekoráció gyártására lett tervezve, ezért a nyomatok jól bírják a kültéri körülményeket, vízállóak és súrolhatóak. Ezzel szemben az általunk is használt, beltéri, művészeti felhasználásra tervezett Canon ImagePROGRAF PRO vászonnyomatai alap esetben nem vízállóak és nem súrolhatóak.

Tartósság

A tartósságot tekintve mindhárom technológia rendkívül tartós nyomatot eredményez és megfelelő körülmények között, több 10, de inkább 100 évig is eredeti valójában csodálhatod őket. Azonban a vízállóságból és kültéri felhasználásból adódóan a latex és eco-solvent technológiák ellenállóbbak a direkt fénnyel és vízzel szemben. Éppen ezért, mi minden nyomatot kézzel felhordott matt lakkal kezelünk, így ellenállóbbak a nedvességgel és UV sugárzással szemben. Azonban így sem javasoljuk egy kád vízbe tenni, habár ezt, technológiától függetlenül egy vászonképhez sem javasljuk, ugyanis minden vászonkép maximum annyira lehet víz és nedvesség tűrő, amennyire a fa vakráma, amire felfeszítették.

Ezek alapján, ha a vászonképet kültérre, vagy erősen párás helyiségbe tervezed akasztani, mindenképp eco-solvent vagy latex géppel dolgozó nyomdát válassz.

Minőségi vászonkép, minőségi alapanyagokból

A minőségi vászonkép alapanyagok tekintetében elmondható, hogy ahány ház, annyi szokás. Azonban azt javasoljuk, hogy olyan nyomdát válassz, amelyik nem takargatja, hogy milyen alapanyagokkal és technológiával dolgozik, mert legfőképp ezek határozzák meg, hogy milyen minőségű vászonképet fogsz kapni.

Mi például az alábbi alapanyagokkal dolgozunk:

  • 12 színes Canon ImagePROGRAF PRO-4100 nyomtatóval készítjük a nyomatot.
  • SIHL Luna Fine Art matt vászonra (340 g/m2) nyomtatunk.
  • Hahnemühle matt lakkal védjük a vászonképed a nedvességtől és UV-fakulástól.
  • Borovi fenyő vakrámára feszítjük a vásznat.
  • Valódi, fenyőből készült képkeretlécekkel keretezünk.

Vászon - matt, félfényes vagy fényes?

A félfényes és fényes nyomat hátránya, hogy néhány szögből (főként oldalról) becsillan és nem látható. Ezalól kivételt jelent, ha művészeti galériákban és múzeumokban is látható, irányított fényekkel és kevés természetes fénnyel rendelkezik a helyiség, ahova a képed akasztod.

Ha a vászonképet fényes helyen akarod elhelyezni, nem rendelkezel irányított fényekkel és minden szögből élvezni akarod, javasoljuk, hogy matt vászonra nyomtatott vászonképet válassz.

Vakráma

Általában borovi vagy lucfenyőből készül. Mi a sűrűbb és masszívabb szerkezet miatt döntöttünk a borovi mellett. A nagyobb térfogatsúly miatt kézben tartva is minőségibb hatást kelt, ráadásul tartósabb is.

Képkeret

A képkeretek terén végtelen lehetőségeid vannak, a nagy bútoráruházak által gyakran használt, préselt farost (MDF) alapú keretektől kezdve az egyedi igényeket is kielégítő, helyi képkeretezőkig. Mi azért döntöttünk az általunk használt képkeretek mellett, mert az MDF-hez képest jelentősen minőségibb hatást kelt a valódi fenyő, az egyedi mintázatú, anyagú és színű keretekhez képest pedig sokkal több otthonnak adhat esztétikus megjelenést.

Vászonképeinket lebegő keret stílusban keretezzük és 1 cm rést hagyunk a vakráma és a keret belső oldaléle között. Fekete és fehér képkereteink 35 mm mélyek, oldaléleik (amiket szemből látsz) 1 cm vastagak, míg a natúr képkeretünk 33 mm mély, oldaléle pedig 8 mm vastag.

Keretezett vászonkép fekete képkeretben
Keretezett vászonkép fehér képkeretben
Keretezett vászonkép natúr képkeretben
Previous slide
Next slide

Miért REDU vászonképet válassz?

Művészeti múltunkból adódóan elhivatottak vagyunk a lehető legmagasabb minőség iránt, és hogy csak olyan vászonképeket készítsünk, amelyek akár művészeti galériában is megállnák a helyüket.

Tudjuk, hogy közel sem mi vagyunk a legolcsóbb vászonkép nyomda, azonban azt is tudjuk, hogy egy vászonkép hosszú évekig naponta többször is szem előtt lesz, legyen szó az otthonodról, irodádról vagy akár üzletedről, és sok esetben a legfontosabb pillanataidat, emlékeidet, egyéniséged örökítik meg. Mi pedig hiszünk benne, hogy az emlékeid és egyéniséged nem érdemelnek kompromisszumos megoldást, ha minőségről van szó.

A legmagasabb minőségi elvárásoknak is megfelelő vászonképeket pedig maximális odafigyeléssel és a legtöbb nyomdában használtnál drágább, jobb minőségű alapanyagokkal érjük el. Ha te sem szeretnél kompromisszumot kötni, töltsd fel kedvenc fotód az alábbi gombra kattintva, és rendeld meg művészi minőségű, feszített vagy keretezett vászonképed mindössze 2 perc alatt.